Начало WRC News Ожие: Карах разумно, Кале заслужи подиума

Ожие: Карах разумно, Кале заслужи подиума

323
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие загуби третото място в рали Швеция в последната отсечка на значително съкратената и необичайно кална надпревара. Шесткратният световен шампион се бори през целия уикенд с младия си съотборник Кале Рованпера. Двамата неколкократно си разменяха позициите през уикенда. В края на надпреварата обаче 19-годишният финландец се раздаде и изпревари далеч по-титулувания си съотборник.

„Преди всичко искам да отбележа усилия на организаторите и страхотната им работа за това състезанието изобщо да се състои въпреки метеорологичните условия”, отбеляза Ожие

„Вярно е, че маршрутът бе скъсен. Но в крайна сметка условията по отсечките не бяха толкова лоши. Трябваше да се справяме с промени в сцеплението – нещо необичайно за Швеция, но тъй или иначе чакълът по дистанциите беше значително повече.”

„Може да се каже, че за нашия екипаж надпреварата не бе добра. В подобни сложни условия обаче не се чувствах готов да се отпусна. Карах разумно. Предпочетох да остана в рамките на зоната си на комфорт и да не насилвам нещата. Не мога да съм недоволен от резултата. Не ми допада особено да съм четвърти, но и тази позиция носи добри точки.”

„Искам обаче да поздравя съотборниците си. Първо Елфин [Еванс], който направи страхотно рали от старта до финала и спечели наистина прекрасна победа. Що се отнася до Кале, то той бе страхотен в едва втория си WRC старт и заслужи подиума. Двубоят помежду ни бе решен в пауърстейджа, където атакуващият му стил на управление даде резултат по сложната настилка. Аз поддържах достатъчно висока скорост, за да взема бонус точки. Но фактът, че не рискувах и не натиснах газта вероятно ми коства мястото на почетната стълбичка.”

Ожие допълни, че все пак се е чувствал много добре зад волана на своя Тойота Ярис WRC

След рали Монте Карло не бе толкова уверен и тогава сподели, че още не познава достатъчно добре колата си.

„Убеден съм, че първите два резултат са солидна основа, върху която да градим останалата част от сезона си. Трябва да гледаме напред и постигнатото определено е прилично с оглед на шампионата. Сега съм на пет точки зад водещите в генералното подреждане двама пилоти. Но това ни поставя в изгодна позиция за следващата надпревара. В Мексико целта ще е да вдигнем летвата и да се борим за победа.”