Начало WRC News Ожие запази хладнокръвие и триумфира в рали Португалия, Танак и Нювил допълниха...

Ожие запази хладнокръвие и триумфира в рали Португалия, Танак и Нювил допълниха подиума

676
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие триумфира в рали Португалия. Пилотът на Тойота не допусна грешки и се справи най-добре по трудните чакълени пътища. Това беше шести успех за Ожие в Португалия. До него на подиума се качиха състезателите на Хюндай От Танак и Тиери Нювил.

Рали Португалия е пети кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се проведе по тежките чакълени пътища около град Матузинюш в окръг Порто. Екипажите изминаха общо 22 етапа с обща дължина от 307 км

Днес се проведоха финалните четири отсечки от надпреварата. В тях щеше да се реши изхода от борбата за първото място и местата на подиума. Ожие започна деня като лидер, следван плътно от Танак.

Тазгодишното издание на рали Португалия имаше няколко драматични момента и смени на водачеството. Първоначално Нювил зае първото място след специалния уличен етап. Белгиецът обаче беше изпреварен от Кале Рованпера. Състезателят на Тойота водеше до началото на съботния ден. Вчера сутрина Рованпера допусна грешка и се преобърна. Това позволи на Ожие да поведе колоната и да наложи темпото си.

Ожие започна днешния ден с аванс от около 11 сек. спрямо Танак. Французинът спечели първия етап. После той отстъпи на Танак в следващите две отсечки. Състезателят на Хюндай даваше всичко от себе си, за да опита да притесни осемкратният световен шампион.

Ожие в крайна сметка стигна до победата в това състезание. Французинът записа шести успех и се превърна в най-успешният пилот в 56-годишната история на състезанието, което е основополагащ кръг на световния рали шампионат на през 1973 г. Преди днешния си триумф Ожие споделяше рекорда с финландската легенда Марку Ален

Ожие финишира на 7.9 сек. пред Танак. Състезателят на Тойота записа втори пореден успех за тази година след този по асфалтовите пътища в Хърватска.

„Нямах нищо против да се обвързвам с Марку Ален“, усмихна се Ожие. „Той е легенда. В продължение на много години чувах: „Кога ще подобриш този рекорд?“

„Не беше добър уикенд за целия отбор, но беше добро рали за нас. Радвам се, че успяхме да донесем някакви точки“, добави пилотът на Тойота.

Второто място в рали Португалия беше за От Танак. Естонецът записа най-доброто си класиране, откакто се върна в Хюндай тази година. Последното място на подиума остана за Тиери Нювил. Пилотът на Хюндай минимализира щетите след една доста тежка надпревара, в която нямаше шанс за победа.

Четвърти и пети финишираха Адриен Фурмо (М-Спорт Форд) и Дани Сордо (Хюндай). Двамата размениха позициите си през днешния ден. Шестото място остана за Елфин Еванс с Тойота. Топ 10 допълниха участниците от WRC2 Николай Грязин (Ситроен), Ян Соланс (Тойота), Джошуа Максерлийн (Шкода) и Лаури Йона също с Шкода. Останалите пилоти на Тойота Кале Рованпера и Такамото Кацута финишира в дъното на колоната, докато Грегоар Мюнстер (М-Спорт Форд) отпадна от рали Португалия.

Нювил беше най-бърз в пауърстейджа. В топ 5 влязоха още Танак, Рованпера, Ожие и Кацута. Благодарение на това белгиецът увеличи преднината си във временното класиране и има актив от 110 точки. Втори с 86 е Еванс, следван от Танак (79), Фурмо (71) и Ожие с 70. При производителите Хюндай е с 219 точки. Зад южнокорейците са Тойота (215) и М-Спорт Форд (116).