Начало WRC News Танак: Има още 4 ралита, трябва да останем съсредоточени

Танак: Има още 4 ралита, трябва да останем съсредоточени

343
0
От Танак, Мартин Ярвеоя
От Танак и Мартин Ярвеоя се снимаха с феновете си след петия успех за този сезон - в рали Германия; снимка: Тойота

От Танак спечели пета победа във WRC за сезон 2019 г. и увеличи аванса си в генералното класиране на 33 точки. В края на рали Германия преднината му всъщност бе 35 точки, но 30-секундно наказание на Дани Сордо за закъснение на последната времева контрола даде на Тиери Нювил 4-то място.

Танак води почти от старта до финала

През близо половината рали обаче се бори с Нювил, който единствен успяваше да поддържа темпото му. Двубоят приключи, когато белгиецът спука гума през втория ден от надпреварата и потъна назад.

„Това е невероятен резултат за отбора. Но има още четири ралита, така че трябва да останем съсредоточени и да дадем максимума от себе си. Уикендът в Германия показа, че нищо не се получава лесно. Не бяхме най-бързи през цялото време, но постигнахме по-постоянно представяне. В крайна сметка успяхме да спечелим. Основната част от работата свършихме в събота и през последния ден само пазихме позициите си”, коментира Танак.

В края на ралито естонецът бе притеснен от проблем със спирачките

В Сардиния той водеше, когато броени километри преди финала технически проблем му отне победата.

„Проблемът се появи в предпоследната отсечка. Имахме само една предна спирачка и не можех да натисна. Във връзката опитахме да разберем какво става, но така и не стана ясно. Целта ми в това рали бе да се предпазя от каквито и да са грешки. Битката в началото бе особено оспорвана. В петък вървяхме с 1-2 десети от секундата по-добре от Тиери. В събота обаче бе обратното. Ако бяхме продължили борбата в същия дух, щях да съм доволен и от второто място”, каза още Танак.

Следващият кръг от световния рали шампионат за 2019 г. е в Турция в средата на септември. Естонският състезател го смята не просто за сложно, а за най-трудното състезание през целия сезон.

„Може да се каже, че миналата година това рали бе най-слабата ни надпревара изобщо. Работихме изключително упорито и се надявам сега темпото ни да е различно”, обясни той.