Начало WRC News Танак с безапелационна победа в Германия

Танак с безапелационна победа в Германия

553
0
От Танак
От Танак; снимка: Тойота

От Танак спечели трета поредна победа в рали Германия. Успехът бе троен за тима му Тойота благодарение второто и третото място на съотборниците му Крис Мийк и Яри-Мати Латвала.

Победата е пета за Танак в световния рали шампионат (WRC) за 2019 г.

Той спечели надпреварите в Швеция, Чили, Португалия, Финландия и сега в Германия. Успехът е решителна крачка към титлата, като се има предвид, че Тиери Нювил завърши пети, а Себастиен Ожие се нареди осми.

„Изпитвам смесени чувства. Към края се появиха някакви проблеми със спирачките. Просто трябваше да стигна до финала. Не съм особено доволен от това, но все пак взехме победата”, бе коментарът на Танак точно преди да се качи на подиума.

След десетия кръг от световното първенство за 2019 г. активът на естонеца е 205 точки. Той е с аванс от 35 точки пред Нювил (със 170). Ожие е трети със 163.

Тройната победа бе особено важна за Тойота в битката за титлата при конструкторите. Ръководеният от Томи Макинен отбор успя да съкрати преднината на Хюндай в генералното подреждане на 8 точки. Екипът от Алценау е с 289 точки срещу 281 за този от Юваскила. Последната тройна победа на Тойота датира от 1993 г. Тогава Юха Канкунен със Селика Турбо печели рали Сафари, а заедно с него на подиума са Марку Ален и Йън Дънкан.

„Това е много, много специален момент”, заяви Макинен след финала по повод тройния успех. „Надявах се да се случи по-рано, но важното е, че все пак стана. От отново бе невероятен. И тримата ни пилоти бяха на ниво. Караха без грешки, запазиха колите и гумите. Всичко бе брилянтно.”

Нювил води сериозна битка с Танак, но спука гума на Панцерплате и изостана в класирането

Той все пак взе максимум бонус точки от пауърстейджа, в който бе най-бърз, което бе малка компенсация за изпуснатия подиум.

Ожие не бе доволен от колата си на практика през целия уикенд. В събота каза, че трудно я управлява, а през последния ден направо заяви, че не може да я кара. В крайна сметка обобщението му за ралито, в което обичайно се представя силно, бе философско: „Уикендът не бе такъв, какъвто очаквахме. Но никой не може да каже, че не опитахме.”