Начало Рали Танак: Това определено бе най-трудната ми победа

Танак: Това определено бе най-трудната ми победа

198
0
От Танак, рали Португалия 2019
От Танак на подиума в Португалия; снимка: Тойота Рейсинг

От Танак взе втора поредна победа, триумфирайки в Португалия след успеха си в Чили. Това бе трети успех за естонеца през сезон 2019 във WRC.

Танак поведе още през първия ден на състезанието и не изпусна лидерството до финала въпреки някои проблеми и грешки.

„Усещането на най-високото стъпало на подиума бе страхотно. Беше много дълъг и изключително труден уикенд. Това определено бе най-трудната ми победа”, каза Танак

„Още от петък представянето ни бе наистина силно, особено като се има предвид стартовата ни позиция. В събота трябваше да се борим наистина здраво. Накрая всичко се получи, скоростта бе налице. В началото бях по-внимателен, тъй като имаше доста прахоляк и трудно се виждаше. После имахме възможност да натиснем по-силно и да отворим по-сериозна разлика. Битката в шампионата изглежда много ожесточена, но смятам, че сме в добра позиция за Сардиния.”

Шефът на тима Томи Макинен се радваше на успеха, който обаче можеше и да е по-голям. В края на втория ден Яри-Мати Латвала се удари и отпадна от битката за подиума. Крис Мийк се движеше втори до предпоследната отсечка, когато се завъртя и едва намери посоката на движение в собствения си прахоляк. Съвсем накрая пък се удари и изобщо не можа да завърши.

„Това беше брилянтна победа за От и отбора”, сподели Макинен

„Танак беше изключително силен, поведе още в петък, въпреки че излизаше втори по отсечките. Справи се прекрасно в много трудни условия. Двете ни други коли също бяха с добра скорост. За съжаление проблемът при Яри-Мати и малката грешка на Крис струваха доста скъпо. Но нещата все още вървят в правилната посока и в двата шампионата и уверено гледаме напред.”

Латвала нямаше шанс да се бори за точки в пауърстейджа, тъй като точно преди него Гас Грийнсмит се приземи лошо след скок и автомобилът му препречи трасето.

„Целта ни беше да се върнем в топ 10 и да вземем някакви точки. За съжаление в пауърстейджа се оказахме в ситуация с червени знамена. В крайна сметка стигнахме седмото място. Лично аз не мога да съм доволен от този резултат, тъй като се движехме наистина силно. Но важното е, че скоростта е налице и автомобилът е бърз”, допълни финландецът.

Мийк обясни, че се е ударил в дънер, който не бил описан в бележките му.

„Изцяло моя грешка. Съжалявам за отбора. Трябва да продължим напред и да извлечем положителното от уикенда”, каза още британецът.