Начало Moto News MotoGP: Маркес печели на Арагон, доближава се към титлата

MotoGP: Маркес печели на Арагон, доближава се към титлата

45
0

Марк Маркес направи решителна крачка към световната титла в MotoGP, след като спечели Гран при на Арагон. 4 кръга преди края на сезона пилотът на Repsol Honda има 52 точки аванс пред Валентино Роси с Yamaha и изглежда само чудо може да му отнеме короната. Днес на испанската писта Марекс се справи със силната конкуренция на миналогодишния първенец Хорхе Лоренсо и на Роси, които обаче останаха 2-и и 3-и след здрава битка помежду си в последните обиколки.

При стартирането Маркес поведе от полпозишън за момент, но бе изпреварен от Винялес и Лоренсо. Роси бе 4-и. В края на първата обиколка Маркес изпревари Лоренсо и излезе 2-и. А на следващия тур на същото място пилотът на Repsol Honda мина пред Винялес и поведе. В 3-ата обаче Марекс направи сериозна грешка и се срина на 5-а позиция. Така отново начело излезе Маверик, пред Лоренсо и Роси. Доктора се справи с Маркес и зае 2-ата позиция, докато Маркес мина пред Довоциозо и се подреди 4-и. Алеикс Еспаргаро също задмина Довициозо.

Отпред Роси притисна Винялес, а Маркес изпревари Лоренсо. След 2 обиколки Валентино направи успешна атака и поведе при оставащи 15 обиколки. Малко след това Винялес допусна грешка в първия завой и загуби позиция спрямо Марк. А след това нарушавайки ритъма си, той бе задминат и от Хорхе. Постепенно Маркес доближи Роси и лесно го изпревари 11 обиколки пред финала. След което се откъсна леко напред, а зад тях Винялес се залепи зад Лоренсо в битка за 3-ата позиция.

Роси обаче загуби скорост в края и бе настигнат и изпреварен от Лоренсо. Зад двамата Винялес допусна нова грешка и изостана. Доктора обаче не се предаде и остана близо до съотборника си в Yamaha, като в предпоследната обиколка опита и атака, но излезе от пистата и трябваше да се задоволи с 3-ото място. Отпред Маркес нямаше проблеми и спечели. В битката за 5-ото място Кал Кръчлоу успя да се пребори с Дани Педроса с другия заводски мотор на Repsol Honda и Алеикс Еспаргаро.