Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин обяви кога ще представи A522

Алпин обяви кога ще представи A522

1325
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка Алпин

Aлпин ще представи новата си кола A522 на 21 февруари. Това бе обявено от френския тим в социалните мрежи. Новият им автомобил е първият, който отговаря на новите технически правила за 2022 г.

Във видеото на Алпин се вижда, че датата на разкриването на болида се предава между членове на екипа преди да стигне до Естебан Окон. Французинът обръща картата, за да покаже на камерата точната дата.

Алпин е шестият отбор, който е потвърдил датата на стартиране. По-рано днес основният им съперник през 2021 г. Алфа Таури обяви кога ще представи новата си кола АТ03. Преди тях това сториха Астън Мартин, Ферари, Макларън и Мерцедес.

Първият сезон на тима под името Алпин беше запазена марка с непоследователни резултати. Най-доброто класиране бе първото място на Естебан Окон в Унгария. Французинът се възползва от грешките на Хамилтън и удара на Ботас и Верстапен. Така той записа дебютен успех в своята кариера и първи за екипа от Енстоун от сезон 2013. Тогава Кими Райконен триумфира в Австралия, карайки болид на Лотус. До края на сезон 2021 Окон бе много близо до подиума в Саудитска Арабия, преди да бъде изпреварен от Валтери Ботас във финалната обиколка. 

Съотборникът му Фернандо Алонсо се завърна в спорта след двегодишна пауза. Испанецът изигра ключова роля за успеха на Естебан, задържайки зад себе си Хамилтън в продължение на няколко обиколки. Двукратният световен шампион стигна до подиума в Катар. По този начин той и Естебан помогнаха на Алпин да се пребори с Алфа Таури за петото място в шампионата на конструкторите.

Алпин претърпя сериозни промени в началото на годината. От екипа си тръгнаха Марчин Будковски и Ален Прост. Бъдещето на Давиде Бривио също е под въпрос. Очаква се мястото на Будковски да бъде заето от Отмар Шафнауер, който напусна Астън Мартин. Тестов и резервен пилот на отбора ще бъде шампионът във Формула 2 Оскар Пиастри.