Начало Форум Гран при на Азербайджан – коментари по време на състезанието

Гран при на Азербайджан – коментари по време на състезанието

Постигналият осмо време Райконен беше изключен от квалификацията и ще стартира от бокса

2085
0
снимка: Мерцедес

Гран при на Азербайджан е 4-и кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2019 г. Надпреварата се провежда на градското трасе в Баку.

Валтери Ботас спечели втория си полпозишън за сезона вчера и днес ще потегли най-отпред. Той сподели, че позицията му на пистата е била ключова за успеха, тъй като е можел да използва въздушната струя на колите отпред. До него на първа редица ще е съотборникът му Люис Хамилтън.

От втора редица ще стартират Себастиан Фетел и Макс Верстапен. Пилотът на Ферари изостана на 0.3 сек от лидерите и заяви, че липсата на въздушна струя му е коствала време.

Верстапен остана приятно изненадан от класирането си. Неговият съотборник Гасли ще стартира от бокса, след като първо беше наказан за неявяване при стюардите за измерване на теглото на колата, а след квалификацията беше дисквалифициран за превишаване на разрешения горивен поток от 100 кг гориво на час.

Пети, 6-и и 7-и ще потеглят Серхио Перес, Дани Квят и Ландо Норис. Най-бързият от 3-те свободни тренировки Шарл Льоклер ще тръгне едва 8-и. Пилотът на Ферари катастрофира във 2-ата част на квалификацията на завой 8.

Постигналият осмо време Кими Райконен беше изключен от квалификацията и ще стартира от бокса. Беше установено, че предното крило на неговия болид се огъва повече от позволените 5 мм при товар от 60 N.

Льоклер ще трябва да потегли с гумите медиум, с които даде най-доброто си време в Q2. За състезанието обаче той разполага с 2 нови комплекта гуми софт. И може да изпълни стратегия с 2 стопа с много високо темпо.