Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес иска Мик Шумахер за резервен пилот ако Рикиардо не отиде в...

Мерцедес иска Мик Шумахер за резервен пилот ако Рикиардо не отиде в Бракли

2785
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка Хаас

Бъдещето на Мик Шумахер и какво ще реши да прави Даниел Рикиардо по-нататък през кариерата си останаха като че ли последните неизяснени въпроси в края на сезон 2022 във Формула 1. Малко преди уикенда за Гран при на Бразилия се появи вече редовният слух, че от Хаас ще обявят официално пилотския си състав за догодина. След това се разбра, че това отново няма да стане. Гюнтер Щайнер се надява да има решение преди надпреварата в Абу Даби, която е в края на следващата седмица. Шефът на американския тим в F1 обаче от месеци отлага по този начин и не казва нищо конкретно.

Според последните информации основно от Германия било почти сигурно, че в Хаас ще вземат Нико Хюлкенберг на мястото на Мик Шумахер. Бърни Екълстоун дори посъветва сина на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер да забрави за Формула 1 и да потърси реализация в някое друго автомобилно първенство. 23-годишният пилот все още не се е предал и твърди, че иска да продължи да се състезава. Според информация на немското издание Ауто Мотор унд Шпорт той ще остане в F1, но в каква роля точно зависело и от решението на Даниел Рикиардо.

И за Мик Шумахер, и за Рикиардо Гран при първенството остава приоритет. Австралиецът не иска да ходи другаде. Сподели, че би могъл да обмисли единствено ангажимент за 24 часа на Льо Ман. Мик изобщо не желае да ходи в друго първенство. Ауто Мотор унд Шпорт твърди, че двамата са наясно с опциите си и вече са провели разговори за ролята на резервни пилоти.

Рикиардо бил попаднал под вниманието на Мерцедес (за което се говори от месеци) и на Ред Бул. Той познава тима от Милтън Кийнс, където бе титуляр. Освен това договорът на Серхио Перес е до края на 2023 г., тоест може да се отвори възможност да се върне на грида. Даниел преценява възможностите от гледна точка на факта дали биха му позволили точно това. В Мерцедес такъв шанс в близко бъдеще няма.

Същевременно Мик Шумахер бил вторият избор на екипа от Бракли за трети състезател, ако Рикиардо реши да не ходи там

Досегашните резервни пилоти вече са ангажирани другаде. Ник де Врис ще кара за Алфа Таури от догодина. Щофел Вандоорн отива в Астън Мартин като трети пилот, където ще дели задълженията с Фелипе Другович. От Мерцедес пък дават сериозна свобода на резервните си състезатели. Де Врис кара тази година за Мерцедес, Астън Мартин и Уилямс в свободни тренировки. Замести Алекс Албон в тима от Гроув в Италия, когато Албон бе в болница. Понастоящем е резерва на Макларън, ако Ландо Норис не се възстанови достатъчно, за да участва в работата през уикенда в Бразилия.

Информацията на Ауто Мотор унд Шпорт гласи, че от Алпин също искат Мик Шумахер за резервен състезател

Причината била, че Джак Дуън ще се съсредоточи върху Формула 2, но ще направи и няколко теста с френския екип през 2023 г. Същевременно обикаля и слух, че Мик още е вариант за Уилямс. Там е потвърден само Албон. За Николас Латифи бе съобщено, че си тръгва в края на сезона. Очаква се Логан Сарджънт да го замести, като единственото условия е да изкара достатъчно точки за суперлиценз. Ако това все пак не се случи, то било възможно да привлекат Мик Шумахер.