Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел: Готов съм да се боря за титлата

Ръсел: Готов съм да се боря за титлата

3254
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Уилямс

Джордж Ръсел заяви, че е готов да се бори за титлата в световния шампионат на Формула 1. Англичанинът е един от двамата кандидати за втория кокпит в Мерцедес. Все още предстои да бъде обявено кой ще бъде съотборник на Люис Хамилтън през сезон 2022.

Другият канидат е Валтери Ботас, който е в отбора от сезон 2017. Подкрепяният от Мерцедес състезател кара за екипа на Уилямс за трети пореден сезон.

Миналата година Ръсел замести еднократно Люис Хамилтън във второто  състезание в Бахрейн. Тогава той беше много близо до полпозишън и до победа в Гран при на Сахир.

Силното представяне на британеца продължи и тази година в Уилямс. Той успява редовно да се класира в Q2, a в квалификациите на Ред Бул Ринг и  Силвърстоун дори влезе в Q3. На Хунгароринг Ръсел записа първите си точки за Уилямс, след като няколко пъти преди това бе много близо до тази цел.

„Наистина се чувствам готов да се боря за световния шампионат и да печеля състезания. Щях да съм много щастлив ако се състезавах за победата още от първите ми състезания във Формула 1. Може би, когато гледам към миналото след 10 или 15 години, ще съм на мнение, че опитът ми на опашката на колоната си е струвал в дългосрочен план. Но където и да карам догодина, без значение дали ще се боря за титла или просто за точки, ще давам всичко от себе си.“

Джон Уотсън

Бившият пилот от F1 Джон Уотсън пък счита, че Хамилтън предпочита Ботас да остане негов съотборник пред алтернативата Ръсел да се присъедини към Мерцедес

Уотсън, който е победител в пет състезания през 70-те и 80-те години на XX век, има голямо желание да види англичанина, който е шампион от GP3 и Формула 2, в по-конкурентен болид. Но въпреки това е на мнение, че Мерцедес ще изберат да играят на сигурно с Ботас.

„Според мен Люис желае да запази Ботас, защото финландецът е отстъпчив съотборник. – сподели Уотсън пред RacingNews365.com – Той не желае някой като Джордж, който се справи поразително в Бахрейн миналата година. Люис притежава голям авторитет и власт в отбора на Мерцедес. Има добри причини за това, че Хамилтън беше готов да приеме Ботас. Ако доведат млад лъв като Джордж, който според мен е изключителен… Виждал съм какво се случва когато двама съотборници се борят в шампионата, това отваря възможности за друг отбор. Затова смятам, че в крайна сметка Мерцедес ще задържат Ботас.“

Дори и да наемат Ръсел на мястото на финландеца, ще е ясно, че Джордж трябва да играе отборно до пенсионирането на Хамилтън, смята Уотсън.

„Ще се радвам да видя Джордж в Мерцедес“ – добави бившия пилот, който завършва трети в шампионата през 1982-ра с Макларън.

„Но ако това се случи, Джордж трябва да приеме ролята на втори пилот докато двамата [с Хамилтън] се състезават заедно.“