Начало Rally Близо милион зрители очакват организаторите на рали Аржентина

Близо милион зрители очакват организаторите на рали Аржентина

616
0

Едва 5 точки е разликата между първите трима пилоти в генералното класиране на световния рали шампионат (WRC) след четири проведени кръга. Този уикенд първенството продължава с първата от пет поредни надпревари на чакъл – рали Аржентина.

Тиери Нювил (Хюндай) води в класирането при пилотите след драматичната си победа в Корсика. Авансът му пред Себастиен Ожие със Ситроен е едва 2 точки. От Танак (Тойота) е трети, на 3 точки зад французина. Очаква се по отсечките да се съберат близо милион зрители, които да наблюдават битката между претендентите. Ралито е в района на Кордоба, на 700 км северозападно от Буенос Айрес.


Победата на Нювил в Тур дьо Корс означава, че белгиецът ще тръгва пръв по отсечките. А той е наясно колко безмилостни могат да са аржентинските пътища.

„Това е едно от най-трудните ралита през сезона и изисква внимателен подход”, каза Нювил.

Шесткратният световен шампион Ожие никога не е печелил в Аржентина. Французинът не крие, че с удоволствие би променил това. Той дори каза, че е по-мотивиран от обикновено да спечели.


Танак доминира в Аржентина преди 12 месеца, макар надпреварата да не започна добре за него, а със завъртане. Естонският пилот е решен отново да води битка за най-високото стъпало на подиума.

През последните дни в района, където се провежда ралито, валят проливни дъждове. В началото на състезанието настилката вероятно ще е доста кална, хлъзгава и с множество локви.

Рали Аржентина се състои от 18 отсечки със състезателна дистанция от почти 350 км.