Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Приятелското съперничество се пропуква: И Марко заяви, че разчита на ФИА да...

Приятелското съперничество се пропуква: И Марко заяви, че разчита на ФИА да осигурява легалността

5949
0
Макс Верстапен, Ред Бул, Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ред Бул Контент Пуул

До петата надпревара от сезон 2022 Кристиан Хорнер и Хелмут Марко от Ред Бул многократно подчертаваха колко много им харесва съперничеството с Ферари и колко се различава този двубой от битката с Мерцедес през миналата година. В Гран при на Маями не се случи нищо на пистата, което да предизвика обрат в това мнение. Извън трасето обаче имаше интересни изявления. Поводът бе разследването дали от Ферари са използвали различни подове по време на тестовете на Пирели след надпреварата в Имола. При такива изпитания е забранено по колите да има нови елементи. От ФИА постановиха, че от Скудерията не са нарушили правилата. Шефът на Ред Бул изрично подчерта неколкократно колко разчита на федерацията.

„От ФИА зависи да контролира тези неща. Те вършат тази работа и проверките. Не можем да позволим тестовете на гуми да се превърнат в изпитания за аеродинамично и някакво друго развитие“, заяви Хорнер.

Хелмут Марко се включи с изказване пред немския уебсайт f1-insider.com, засягащо както ролята на ФИА, така и информацията, че от Ред Бул са изхарчили три четвърти от бюджета си за развитие на болидите RB18.

„Ферари има същото ДНК като нас. Ние сме състезатели. Интересува ни единствено спортът. Различни сме в сравнение с Мерцедес. Ще имаме нови компоненти в Барселона, за да достигнем оптималното тегло на колите. Досега бяхме доста над минимума от 798 кг.“

„Ние сме наравно с Ферари. Нямаме търпение за голямата битка и имаме пълно доверие на ФИА, която осигурява (легалното) протичане на всичко. Разликата ще дойде от това кой ще извлече най-доброто от пакета си на съответните писти“, заяви Марко

От началото на сезона темпото на развитие при двата отбора е съвсем различно. Ред Бул имаше доста сериозни изменения, докато първият пакет промени на Ферари ще се появи едва в Барселона. И докато Марко и Хорнер се изявяват пред медиите, Ейдриан Нюи изобщо не се чувства сигурен в аванса на Ред Бул в първенството. По време на подкаста F1 Nation той бе попитан дали може да се каже, че нещата вървят доста добре за отбора от Милтън Кийнс.

„Битката е много близка и такова нещо не може да се каже. Вижте миналия сезон. В някои стартове постигахме страхотни, доминиращи победи – в Австрия, в Мексико – и на следващото състезание нещата се обръщаха. В настоящия момент не може да сме спокойни“, отговори Нюи.

Според италиански източници утре Ферари ще проведе втория си филмов ден. Като се има предвид какво предизвика тестът на Пирели, вероятно тези събития ще бъдат наблюдавани още по-внимателно. Скудерията подготвя за Барселона първото голямо обновяване на F1-75. Различни източници пък твърдят, че сигналът към ФИА относно подовете на Имола е бил подаден от два различни отбора – Ред Бул и Макларън.