Начало WRC News Битката във WRC 2019 се възражда – Танак отпадна с повреда в...

Битката във WRC 2019 се възражда – Танак отпадна с повреда в Турция

840
0
От Танак
От Танак; снимка: Тойота Рейсинг

Битката за титлата в световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. се разгаря с пълна сила, след като лидерът в генералното класиране От Танак спря с повреда в рали Турция. От тима съобщиха, че ще опитат да го върнат на трасе утре.


Това съвсем не е първи случай, в който Тойота Ярис WRC препъва Танак. Най-драматична бе ситуацията в Сардиния, където естонецът спря буквално на километри от финала. Автомобилът му се повреди в последната отсечка и Дани Сордо взе неочаквана победа там. В Германия пък Танак спечели, но бе притеснен от грижи със спирачките в самия край на състезанието. Радостта от успеха бе помрачена в известна степен от факта, че се наложи да намали темпото, за да стигне до финала.

Днешната повреда може да налее масло и в огъня на слуховете за това къде ще кара Танак през следващия WRC сезон

Допреди месец се смяташе, че той обмисля три възможности – да остане в Тойота, да се върне в М-Спорт или да се присъедини към Хюндай. Според последната информация на Моторспорт Нюз разговорите с Хюндай са били прекратени. Изданието цитира пилота да казва, че преговорите са били особено трудни.

През последните две години пък от М-Спорт вложиха необичайно много пари във WRC програмата си заради Себастиен Ожие. Взеха титлите, но ситуацията със средствата не е добра. Шефът на екипа Ричард Милнър сподели, че Малкълм Уилсън иска да се съсредоточи повече върху бизнеса. Танак вече не е никак евтин пилот и сантиментът му към М-Спорт едва ли ще допринесе за понижени финансови изисквания.

Междувременно в рали Турция продължава да води Есапека Лапи, който излезе начело още в първия ден от състезанието. След 9 отсечки от надпреварата той е с аванс от 2,2 секунди пред съотборника си в Ситроен Себастиен Ожие. Трети е Андреас Микелсен – на повече от минута. Тиери Нювил е осми, след като удари камък и излетя на ляв завой, губейки повече от 4 минути.